Декември вече се настани уютно в дома ни и търпеливо чака покрай огъня и украсените елхи времето, в което ще разпръсне своята магия. Сега трябва да украсим елхата, да окачим лампички по прозорците, да направим коледни курабийки (за тези, които го могат).

Коледа идва, а раздаването на подаръци е водеща тема. Най-новите технологии се променят от година на година, както и последните моди. Но има подарък, който сякаш никога не излиза от мода. Това е книгата.

Няма налично описание.

Ние, като хора, работещи в издателския бизнес, но и като страстни читатели, очакваме Коледа с нетърпение, защото може да ви дадем книжна радост и храна за душата. Интересен факт е, че в Исландия дори има име за това: jólabókaflóð, което значи „наводнение от коледни книги“. Терминът също се отнася за исландския обичай да се подаряват книги в навечерието на Коледа.

Но да се подаряват книги е традиция, която се спазва още отпреди да се родим аз, ти, той, родителите ни, бабите и дядовците ни, изобщо - още преди да има хартия.

Книгите като подаръци съществуват отпреди дори думите да бъдат написани на хартия. В една от книгите си с епиграми древният римски поет Марциал препоръчва произведенията на известни римски писатели като „Метаморфози“ на Овидий, написани на пергамент (животинска кожа) и „Ливий (римският историк) в един том“, която се появява в свитъчен формат на папирус или на пергамент. Това са идеи за подаръци за декемврийския фестивал на Сатурналии. Препоръките на Марциал включват и предмети, свързани с книги, включително рафтове за книги и дървена корица за книги, което се предполага, че е еквивалент на днешните дрешки за книги.

Няма налично описание.

Години по-късно, когато вече съществуват електронната и аудиокнига, печатната не излиза от мода. Напротив, статия от 1914 г. на списанието The New York Times започва с думите „войната не е най-великото нещо в света. Не може да унищожи Коледа... Издателите са готови да помогнат.“  Тази статия описва различни книги, които биха се превърнали в чудесни подаръци.

Книгата, независимо дали е средновековен ръкопис, или съвременно печатно издание, винаги функционира и като тяло, и като текст. Това наблюдение е особено актуално в един свят с електронни и аудиокниги. Различни анкетни проучвания показват, че читателите все още предпочитат подаряването и получаването на печатни издания. Защо? Защото чувството да държиш ново издание, със неговия уникален мирис, хубави корици – е незаменимо. Семантиката е още жива, особено по Коледа.

Книгите като подарък имат дълга история и няма шанс тенденцията да изчезне. Като алтернатива на папирусните и пергаментните издания, ви препоръчваме да помислите за хубаво издание с красиви корици и съдържание, което е по вкуса на избрания човек.

За да сме крак с временето, в YouTube акаунта на „Жануа’98“ ще намерите видеа, в които четем откъси от наши книги, но и правим рецензии за последните ни издания. Ако се колебаете – гледайте ни и чуйте нашето мнение.