Какво да правим при заболявания на дихателната систем, описва в книгата си "Ендоекология на здравето" проф. Иван Неумивакин.

При заболявания на белите дробове (бронхит, бронхиална астма и т.н.) болните не умеят правилно да дишат. При такива болни поради честата кашлица алвеолите се надуват и се съединяват помежду си, а гръдният кош увеличава обема си, тъй като в него има много остатъчен въздух.

В такива случаи изпълнявайте следните упражнения.

Вдишайте дълбоко, издувайки корема, тоест включете диафрагменото дишане, при което устата е затворена и въздухът се поема през носа. Напрегнете мускулите на корема и го глътнете, вдишайте през свити като тръбичка устни. Издишането трябва да бъде поне два пъти по-дълго от вдишването. Можете и да свиркате. При белодробно болните диафрагмата като правило става плоска и работата й се поема от гръдните и раменните мускули, а гръдният кош става като бъчва. Дишането с диафрагмата ще се подобри, ако се научите да дишате и с долните ребра. Поставете ръце на ребрата от двете страни на гръдния кош. Поемете бавно въздух през носа, като притискате гръдния кош.

Диафрагменото дишане и включването на ребрата в акта на дишането подобряват отхрачването и отстраняването на остатъчния въздух и заздравяват мускулния скелет на корема, гърба и гръдния кош, което значително подобрява самочувствието на болните. Трябва да запомните, че заболяванията на белите дробове и особено болестта на века – бронхиалната астма – са следствие от неправилното хранене (пържено, мазно, сладкарски и тестени изделия), лошата работа на чревния тракт и черния дроб, затлачването на организма, запека (което трябва да се регулира на първо място).

При затруднено дишане и суха кашлица:

• Вземете сламка (тръбичка), дълга не по-малко от 20 см, и я потопете в бутилка или гарафа с вода. Поемете дълбоко дъх и бавно издишайте през тръбичката във водата, така че да изскочат мехурчета. Можете да издишате на отривисти тласъци. Поради повишеното съпротивление в трахеобронхиалното дърво лигавицата на бронхите ще започне да отделя секрет и състоянието ви ще се подобри.

• Друг метод. Поставете на гърдите си празен 3-литров буркан и наливайте през 3 минути по чаша вода. Вдишвайте през носа, издишайте през устата спокойно и без напрежение.

• Научeте сe правилно „да не дишате”, тоест преминете на физиологичен тип дишане. Вдишайте бавно и плитко в продължение на 2-3 секунди, пауза 1-2 секунди, бавно и плитко издишайте 3-5 секунди, пауза 2-3 секунди.

Съотношението вдишване-издишване трябва да бъде 1:2, 3, 4, 5. Научете се да дишате не по-често от 6-8 пъти в минута, което се постига след 1-2 месеца тренировки.

Същевременно овладейте следната методика. След леко вдишване или издишане задръжте дъха колкото можете по-дълго. Трябва да се научите да не си поемате дъх поне 30, 40, най-добре 60 секунди. Общото време на задържане на дишането в денонощие трябва да бъде не по-малко от 30 минути, най-добре 1 час. По време на работа и интензивно движение дишайте произволно както намерите за добре. Следващият тип дишане: вдишване с корема, бавно издишване със свиване на пъпа навътре, като издишването е на тласъци и колкото повече са те, толкова по-добре.

• На пръв поглед е много просто да дишаме през носа – нещо, на което не обръщаме никакво внимание, а би трябвало. От правилното дишане през носа до голяма степен зависи здравето ни. Йогите наричат свободното дишане през дясната ноздра слънчево, при което тялото се сгрява, а през лявата – лунно, при което тялото се охлажда, но за запазване на баланса между натрупването и изразходването на енергията на всеки два часа дишането се променя.

Ето защо запушеният нос, особено ако е хронично, води до възпалителни процеси на синусите, ушите, белите дробове и очите, главоболие, слаба памет, сънливост, нарушение на обменните процеси и т. н. За да се избавите от тези и други разстройства, трябва да се научите да прилагате следната процедура. Вземате чаша вода със стайна температура, в която сте добавили по 1/4 чаена лъжичка сол и сода (след време може да се използва само вода), навеждате се над легена или мивката, обръщате главата надясно и надолу, но така, че дясното ухо да не е по-ниско от дясната ноздра. Поднасяте чучура на чайника към дясната ноздра, запушвате лявата и отваряте устата, след което смъркате водата, докато не започне да изтича в устата. След като сте използвали половината вода, изправете главата и направете няколко вдишвания през устата и резки издишвания през носа. Обърнете главата наляво. Повторете процедурата с другата ноздра. След края на промивките се наведете още по-ниско и направете едно вдишване през устата, издишане през носа, вдигнете и наведете главата, та да се излее всичката вода.

Процедурата се прави при запушен нос до оздравяване, а впоследствие периодично. Разбира се, това не изключва общото каляване и другите съвети, дадени в книгата.

При бронхит се вземат 0,5 л сок от настъргана на ренде черна ряпа и 400 г мед, смесват се и се пият по 1-2 супени лъжици сутрин и вечер преди ядене.

За улесняване на отхрачването е подходящ сокът от червена боровинка в равна пропорция с мед. Вземат се по 1-2 супени лъжици преди ядене.

Обърнете внимание и на следната рецепта при хроничен бронхит: 2 супени лъжици масло се смесват с 2 жълтъка, 1 лъжица брашно и 2 чаени лъжички мед. Взема се 1 супена лъжица 3-5 пъти дневно преди ядене.

При бронхиална астма:

• 300 г мед, половин чаша вода, добавя се ситно нарязан лист от алое и всичко се вари на тих огън 1,5-2 часа, охлажда се, разбърква се и се поставя в хладилника. Взема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене.

• Полезен е чаят от люлякови листа, набрани в периода на цъфтежа. 1 супена лъжица сухи листа, изсушени на сянка, на чаша вряща вода се киснат 10 минути и отварата се пие на малки глътки.

Синузит. Смесват се керосин и растително масло в съотношение 1:1. Мажат се бузите, носът, синусите, а 3-5 капки се капват във всяка ноздра. Направете го няколко пъти и ще забравите за синузита.

Хроничен бронхит. Настържете на едро ренде черна ряпа. Намажете леко гърба и гърдите с растително масло. Нанесете ряпата върху целофан с размерите на гърба. Легнете върху него, а на гърдите поставете останалата ряпа, също покрита с целофан. Увийте се и полежете до 30 минути. Този метод е добър и за лечение на кръвонасядания, мазоли по пръстите на краката и т. н.

При заболявания на носоглътката и синусите:

• Разрежда се сок от змийско мляко с преварена вода в съотношение 1:1 и се капят по 5-8 капки 2-3 пъти дневно, след което 10-15 минути не се пие нищо.

• Приготвяне на сок от змийско мляко: билката се смила с месомелачка и се изцежда. Сокът се държи в затворен съд, който се отваря и затваря ежедневно в продължение на 10-12 дни. На дъното на бутилката ще има утайка, а отгоре – ципа. Трябва да се отдели чистото съдържимо като при претакане и да се държи в хладилник.

• Настойка от змийско мляко: 1 супена лъжица (щипка) на 7 чаши вряща вода. Задушава се до 5 минути, прецежда се и се изстисква. Взема се по 1 супена лъжица на чаша вода вътрешно, по 50 мл с преварена вода за микроклизма или по 200 мл за пълна клизма.

При възпалителни процеси в носоглътката, в частност ангини, препоръчваме да се дъвче мед с восъка. Ангината, особено в началния период, няма да успее да се развие. Но ако вече е станала хронична, препоръчваме гаргара на всеки час с 30 % разтвор на лимонена киселина и компрес от зелеви листа на всеки два часа.

Ларингит, трахеит. С чист терпентин разтривате ходилата, обувате топли чорапи, разтривате гърба, гърдите и шията, увивате се добре и преди лягане изпивате половин чаша горещ чай, в който сте добавили 6 капки терпентин и малко мед. Процедурата се повтаря за затвърждаване на ефекта, но не забравяйте и последващите процедури за закаляване.

Внимание! Не забравяйте при всяко заболяване на горните дихателни пътища и белите дробове да си капете в носа кислородна вода и да я приемате вътрешно.

 

„Ендоекология на здравето“

И.П.Неумивакин

Л.С.Неумивакина