Преди да започнете заниманията, много ви моля да си направите дневник, в който да описвате наблюденията си!

Хранене. Това са най-приятните упражнения, нали, скъпи читателю?! Сигурно сте забелязали, че различните храни ви действат различно. От едни ставате сънливи, от други – агресивни, от трети – спокойни… Ще ви разкрия една тайна, любопитни такива: на други хора тези същите храни могат да действа по абсолютно различен начин! Това зависи от метаболизма на човека, от възрастта му, от начина му на живот и т.н. Нещо повече, дори да ядете едно и също нещо по различно време, ефектът може да бъде коренно противоположен! Просто няма универсална диета! Значи за да сте бодри и енергични през деня и спокойни, преди да си легнете, трябва да станете учен и да правите опити със собствената си храна. Хапвате, изчаквате половин час, проверявате състоянието си и вписвате резултатите в дневника. „14.00 часа. Изядени 8 чизбургера, изпити 2 литра кола, бодро настроение, искам спешно да се оженя за някого!“ И така няколко месеца. След това направете анализ кое ядене как ви действа. И яжте според вашите планове. Преди преговори едно, за романтична вечер друго, преди спортуване трето. Силно ви препоръчвам по време на експеримента, разширете ако обичате асортимента на храните. Опитайте китайска кухня, индийска и т.н. Иначе, ако изборът ви е само между хамбургер със спрайт и сандвич с кола, се страхувам, че такава диета ще ви действа еднообразно – ще затъпява и притиска към земята…

Водни процедури. Все същото. Опитайте студен душ, горещ душ, топла вана, хладен басейн, финландска баня и т.н. Вписвайте резултатите в дневника. След няколко месеца ще знаете, какво ви трябва, за да се ободрите, преди да се заемете със съпружеския си дълг, а какво е необходимо, за да се наспите след тежкия ден.

Спорт. Намерете си някакъв лек вид спорт, за да поддържате тонуса на тялото си. Това може да е джогинг, баскетбол или тенис. По ваше усмотрение. Това може дори да не бъде спорт, а йога, цигун или нещо подобно. Заклевам ви, не трябва до затъпяване да блъскате щанги, безкрайно да натоварвате организма според нормативите за майстор на спорта, да изстисквате от себе си световни рекорди! Разбира се, ако не сте професионален спортист. Всичко трябва да е хармонично, след тренировка трябва да усещате приятна лека умора, но не и нещо повече! Ако трябва тялото да ви служи без мрънкане и хронични болежки. Резултатите от тренировките също ги вписвайте в дневника си. След няколко месеца сравнете, какъв сте били и какъв сте станали. Искам да предложа, читателю мой, да станете за малко хирург. Сега ще сложим вашата леност на масата под лампите и ще я препарираме. А знаете ли, че под маската на леност се крият съвсем различни неща?

Ето, да речем, усещате, че не искате да вършите някаква работа. Ама никак не искате! Направо ви мързи! Причините обаче могат да са всякакви. Например, страхувате се, че няма да платят за нея. Или че няма да се справите с нея. Или като малък родителите са ви карали да оправяте нещата след себе си и сте развили устойчиво отвращение към подреждането. А може просто хронично да сте уморен и просто да имате нужда от хубава почивка. Хиляди варианти се крият под маската на леност. Докато не разберете причината, поради която не ви се ще да вършите конкретната работа, трудно ще можете да преодолеете леността си. Можете, разбира се, да се принудите, понякога дори трябва. Но по-добре е отначало да се ориентираш в себе си. Как? Въоръжете се с един такъв навик: веднага щом ви домързи нещо да правите, веднага се запитайте „Защо?“. Постепенно ще започнете да разбирате вътрешния си свят. Съгласете се, че по-лесно се решава проблемът, когато знаеш причината за него. И това се отнася не само за леността!

Скъпоценни ми читателю, прочетете тази глава до края! Разбира се, сте очаквали срещу усилията си да получите от мен подарък под формата на огромен списък с умни препоръки? Как да обяздиш леността, как да я яздиш, как окончателно да я победиш, такива работи… Подробен наръчник за всички случаи в живота, както е прието на Запад. Изобщо хич не се надявайте! Там, където започват такива инструкции, където духовната леност командва парада, душата започва да се покрива с мухъл, да вехне от непотребност. Имам сто хиляди различни съвета, все пак толкова години съм живял на този свят, видял съм това-онова… Като човек, прекарал половината си живот на Запад, мога много красноречиво по европейски да представя всичко. Ръководства, инструкции, рецепти, всичко, което трябва тъпо да изпълнявате, без изобщо да се замисляте. Но душата на дервиша, която така и не се прехвърли в „цивилизования свят“, не ви желае такова зло. Най-основната, най-важната ми препоръка. Има едно-единствено място в тялото ни, в което леността се появява най-късно. В деня, когато тя нахлуе там с победен възглас, веднага ще загинат и победителят, и победеният. Това място е нашето сърце, пристанът на душата.

Слушайте душата си, слушайте само нея! Там се намират всички решения, всички препоръки, библиотеката, изпълнена с мъдрост лично за вас! Усвойте, моля ви, езика на интуицията, на който говори душата ви.

 

“Опитът на един глупак 5

Мирзакарим Норбеков