Вие сте на 25 и вече се занимавате с гимнастиката за лице по метода кантиеника? Поздравления! Още дълги години ще живеете без бръчки. Вече сте на 30 години? Супер. Превантивното действие ще се разгърне изцяло. Вече сте навършили 40-те? Все още чудесно. Над 50? Програмата ще заличи типичните бръчки, появили се в резултат на изражението и мимиката Ви. Вие сте над 60? Все още има по- голямо поле за действие, отколкото си представяте. Над 70? Колкото по-дълбоки са бръчките, толкова е по-трудно. То е ясно. Въпреки това и Вие ще изглеждате по-спокойна, свежа и открита и – това важи за всички възрасти – ще се почувствате свежа и спокойна.

Странични ефекти? Гимнастиката за лице с кантиеника има само положителни ефекти: добра стойка на тялото, красиво излъчване, спокойна мимика. Ще му се види краят на нощното скърцане със зъби, ще ограничите хъркането; главоболието и мигрената ще изчезнат, а шумът в ушите ще спре.

Цена? Една книга. Известно време. В началото и малко дисциплина.

Спокойно, няма да Ви отнема мимиката, нито ще скъсам мускулните влакна или ще нараня нервите и определено няма да Ви инжектирам отрова. Моето предложение: приемете подаръка на гравитацията, стегнете и изправете себе си и мускулите си. Да, правилно прочетохте. Гравитацията е най-силният ни съюзник, когато става дума за мускулен тонус. И точно тази енергия ни кара да изглеждаме млади.

В състояние на безтегловност, например в космоса, мускулите ни атрофират много бързо. Същият ефект се получава и при наличието на гравитация, но по-бавно, ако не използваме мускулите си. Когато ги употребяваме редовно, мускулите ни се отплащат с подобрен тонус и еластичност. Гравитацията може да ни състари само когато не използваме мускулите си. Ако го допуснем, тогава костите изтъняват, мускулите увисват, органите ни се отпускат надолу, а кожата ни се сбръчква.

Принципът „няма ли стегнати мускули, всичко увисва“ важи за цялото тяло на човека. Това е основният принцип при всички гръбначни бозайници, а изправената стойка само усилва действието му. Ако мускулите от началото до края им се напрегнат и се разтегнат, съобразно предназначението си, тогава те поддържат изправен и стегнат целия скелет. При жирафа и сокола това правило работи перфектно, но човекът определено има проблеми с него. За сто години ние почти удвоихме средната продължителност на човешкия живот. „Неосъзнатата еволюция“ не работи толкова бързо. Повечето хора се смаляват с възрастта най-вече защото и другите така правят. „Така е. Нищо не може да се направи.“

Напротив, разбира се, че може да се направи нещо. Всеки мъж може. Всяка жена може. Можем да помогнем на еволюцията. Можем да я ускорим. Можем да решим тук и сега, че искаме да запазим скоростта на реакцията и мускулният си тонус от детството и младостта, докато сме живи, или по-скоро и най-вероятно да си ги възвърнем.

Осъзнатата и осмислена революция на тялото, за която искам да Ви спечеля, започва с разтягане на мускулите, т.е. точно обратното на отпускането и смаляването. В един изправен и изпънат скелет костите не си пречат, ставите не се търкат една в друга. Нервите не се търкат в костите. В напрегнато и разтегнато състояние всички мускули, тук имам предвид 100% от скелетните мускули, са в основното си активно състояние, дадено им от природата – да се отпускат и напрягат, готови за действие. Този принцип важи и за мускулите на главата с всичките ѝ черепни кости и ставни връзки. Ако в това състояние мускулите си противодействат, т.е. действат на принципа „действие-противодействие“, тогава те са изпънати и поддържат кожата над тях стегната. Това важи най-вече за лицето, понеже мимичната мускулатура е развила в процеса на еволюцията едно много специално качество. Мускулите в тялото са закрепени за костите, началото и краят им се захващат на различни места за костта или свързват ставите между костите. Това не важи за мимичната мускулатура. По лицето ни мускулите се свързват с други мускули или със съединителна тъкан на принципа на паяжината.

Причината за тези „плаващи“ мускули е дълбоко човешка: човекът се превръща в социално създание благодарение на способността на лицето да изразява чувства. Чрез мимиката ние демонстрираме радост, отвращение, тъга, страх, загриженост, отегчение, веселие, щастие, недоволство, решителност, неувереност, самочувствие, гордост, изненада, срам. Всички тези емоции се изразяват чрез спонтанна мимика и във всяка една от тях участват устата, носът, очите и челото. Изражението на лицето винаги е свързано със стойката на тялото.

Чувството на гордост се изразява с изправена, разтегната стойка на тялото, чертите на лицето се напрягат, а брадичката често се повдига нагоре. Когато сме ужасени, тялото заема защитна поза, раменете се повдигат моментално, гръдният кош хлътва надолу, широко отворените очи и уста показват ужаса, изписан на лицето ни. Една приятна изненада също се изразява с отворена уста и очи, но този път от радост. Гръдният кош се повдига, ръцете се отварят сякаш от само себе си, като че ли искат да прегърнат изненадата и целия свят.

Спонтанните чувства предизвикват бърза и бурна реакция в тялото и в лицето. Когато всичко премине и емоциите утихнат, тялото и лицето отново се отпускат. Поне при децата е така. Те са способни да изживеят цяла вселена от емоции за пет минути. Между отделните емоции стойката на тялото и лицето заемат стегнато или отпуснато неутрално положение.

През живота си всеки човек заема определена стойка, а тя най-често е израз на преобладаващата емоция в ежедневието му. Понякога тази поза изразява жизнената ни настройка. Стеснителност или несигурност, агресивност, примирение, бунтарство, инат, недоверие... Често хората покрай нас заемат същата поза, понеже имитират онова, което са видели у дома или в училище. И в двата случая тази стойка се превръща в навик до такава степен, че вече не се забелязва.

Наблюдавайте хората в ежедневието си, докато чакате автобуса или сте на опашката на касата в супермаркета, докато говорите по телефона или четете. Горната устна се прекарва през зъбите. Отвесната бръчка между веждите в основата на носа не може да бъде премахната дори мислено. Някои хора издават напред брадичката си и забравят да я приберат. Жените сякаш замръзват с изкривени устни, които първоначално са се разтегнали, за да се усмихнат. Страшно много хора оставят лицето си на гравитацията. Бузите, ъгълчетата на устните, горните и долните им клепачи, мускулите по врата – всичко увисва.

Отпуснатата поза на тялото води до отпуснато лице. Стегнатото тяло означава и стегнато лице. Тъжната поза кара и лицето Ви да потъне в тъга. Положителната поза върви ръка за ръка с положителното излъчване на лицето.

 

Откъс от книгата „Фейсформинг - гимнастика за лице за него и нея“ от Бенита Кантиени

ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА С ОТСТЪПКА ОТТУК no