Емет Фокс е един от най-влиятелните духовни водачи на ХХ век и пионер в движението на Новата мисъл. Свързващата сила между мислите, съдбата и поведението е духовното поведение. Как вярата е огледало на всичко, което ни заобикаля, може да прочетете в откъс от книгата му „365 дни“.

Вие непрекъснато „лекувате“ своите състояния с мислите си, които поддържате относно тях. Това, което вие наистина мислите за нещо, е вашето „лечение“ на това нещо. Много хора смятат, че се „лекуват“ само когато това, което правят, се нарича „лечение“. Всъщност няма значение как го наричате, но вашата мисъл за някой субект е вашето лечение за него. Това е причината, поради която видимите състояния са винаги израз на невидимите мисли. Ако започнете систематично да третирате всяка страна от живота си със серия от позитивни, коректни мисли, и се придържате към тази практика поне няколко седмици, ще бъдете удивени да откриете колко много всичко ще се промени към по-добро.

...но преобразявайте се чрез обновяването на ума си... (Римляни 12:2)

Mislite lekuvat sastoqniqta

Вашата съдба зависи напълно от вашето духовно поведение. Може да си мислите, че знаете това вече, но ако не действате съобразно с него, това е нещо, което всъщност вие не знаете наистина. Повечето хора биха били удивени да открият на колко много негативно мислене се отдават. Мисълта е така бърза и навикът е толкова силен, че постоянно ще прегрешавате, ако не сте много внимателни. Представете си, че в известна степен, без да знаете, един невидим диктофон е закрепен на вашите рамене и че го носите през целия ден. Сега си представете, че слушате записа на този диктофон, така че може да чуете всяка дума, която сте казали през деня. Добре, ако сте едно нормално човешко същество, вероятно ще останете много удивени. Фактически истината е, че всичко, което казваме, мислим и правим, се записва в подсъзнанието. Никога не забравяйте, че обстоятелствата във вашия живот утре се формират от духовното ви поведение днес.

Sadbata-zavisi-ot-duhovnoto-dovedenie

Не е необходимо да сте нещастни. Не е необходимо да бъдете разочаровани, или потиснати, или обидени, огорчени. Няма необходимост да боледувате или да сте неуспешни, да се проваляте. Не е необходимо да сте обезкуражени. Няма никаква необходимост за нищо друго, освен за широк интерес и радост в живота. Колкото дълго приемате негативните състояния в тяхната собствена стойност, толкова дълго ще трае тяхното робство. Трябва само да заявите своите права по рождение като свободен човек и ще бъдете наистина свободен. Успех и щастие са естествените състояния на човечеството. Фактически е по-лесно да демонстрираш тези чувства, отколкото обратното. Лоши навици на мислене и действие могат да помрачат този факт за известно време точно както, когато сбъркаме пътя и се отдалечаваме от целта, вместо да се приближаваме. Или когато седим по грешен начин и се чувстваме неудобно на стола. Как да държите правилно писалка или музикален инструмент, може да ви изглежда по-лесно, отколкото как да тръгнете по подходящия път, защото имаме своята представа и нагласа за това. Но каквото и да се случи и въпреки всичко, подходящият път е по-лесният. Нещастие, недоволство, бедност, самота са истински лоши навици, жертвите на които са се приспособили към тях, вярвайки, че няма път навън, когато всъщност има. Винаги има път, по който да тръгнеш, за да промениш лошите си навици и този път е просто да придобиеш добри навици за работа със Закона вместо против него.

Отвори очите ми, За да гледам чудесни неща в Твоя закон... (Псалми 119:18) 

Откъс от книгата "365 дни" от Емет Фокс

365 ДНИ С ЕМЕТ ФОКС