Във века на научно-техническия прогрес медицината незабелязано прехвърли човечеството на медицинско-техническа, апаратна и лекарствена помощ и се постара да направи всичко по силите си, за да може хората да забравят за своята биология и вътрешните ресурси на човешкия организъм. В резултат на това съвременните хора станаха роби на същия този „прогрес”, който ги научи при всеки проблем със здравето да викат спешна помощ и да губят време (а често и здравето си) в очакване на прословутата „линейка”.

Обаждайки се на „бърза помощ”, пациентите се надяват, че пристигналите лекари действително ще им помогнат, но изобщо не осъзнават, че в пристигналата линейка може да липсват нужните медикаменти, а медицинският персонал може да има ниска или недостатъчна квалификация.

Аз в никакъв случай не съм противник на спешната медицинска помощ, която действително спасява от смърт хиляди хора. Аз настоявам за това, че всеки човек трябва да разбира и познава ресурсите на собствения организъм – ако щете, собствената вътрешна „аптека”. Тези знания ще ви помогнат да не губите скъпоценно време за чакане на помощ отвън, а при необходимост да си окажете първа помощ сами колкото се може по-бързо. Освен това е важно да се знае, че бързата или неотложна помощ непреднамерено разконцентрира волята на човека, подлагайки го на бързодействащи, но често токсични за организма лекарствени препарати.

Работата е там, че за отстраняване на остра болка във всеки един орган съществуват много начини – както медикаментозни, така и естествени. Понякога за премахването на болковите симптоми отива малко време, но ако не се разбере причината за появата на острата болка, тя постепенно преминава в хронична, която не напуска човека понякога месеци, а често и години. Например първата хипертонична криза може да се овладее с лекарствена терапия, но ако не се разбере причината за появата й, тя се трансформира в исхемична болест на миокарда и тази болест остава по правило за цял живот!

Но за медицината това, разбира се, е изгодно, защото първата таблетка или инжекция „за кръвно” се превръща в комплекс от лекарства за кръвоносните съдове, а след това идва редът на стентовете, байпасите и скъпоструващите сърдечни операции. При това качеството на живота на човека се влошава съществено, той остава наплашен и се подчинява безпрекословно на кардиолога. И край – животът му е разрушен. А в този момент човекът може да е само на 40 - 45 години...

Всички тези проблеми често започват от оказване на първа медицинска помощ на пациента, която, разбира се, в определен момент е необходима, но по-късно, вече при хроничната форма на заболяването, най-често води човека не на стадиона, а в аптеката (в дадения случай разбирам думата „стадион” като естествените условия на здравословния живот, тоест бягане в тръс, гимнастика, закаляване). Подходът е следният: вземи лекарството, а със здравето ще се заемем после, сега няма време.

Всичко това се отнася за всеки проблем със здравето. Острата болка в гърба благодарение на първичната или неотложна помощ (инжекция от нестероидни противовъзпалителни средства (НПВС) или блокаж) от миофасциален синдром (спазъм на мускулите на гърба) преминава в остеохондроза. Дисковата херния благодарение на научно-техническия прогрес в медицината води човека на операционната маса, след което по-нататък го очаква инвалидност и количка. Болките в ставите (артрит, разтежение) благодарение на обезболяващите инжекции в ставите, които се смятат за неотложна помощ, и артроскопичните въздействия, които се наричат „почистване на ставата”, накрая завършват с артроза, а след това и със смяна на ставата (ендопротезиране), патерици или инвалидна количка.

Главоболието, от което често страдат младите хора, се третира от неотложната помощ с лекарства за кръвоносните съдове, които преминават в антидепресанти, невролептици и накрая... деменция (слабоумие) в различни форми. Този списък може да се продължава безкрай!

Бързата помощ е необходима само в най-екстрени случаи – тогава, когато трябва да се спасява живот. Но не бива да се забравя, че всички обезболяващи средства и други методи на неотложната помощ имат сериозни странични ефекти, които в бъдеще могат да разрушат здравето и дори да предизвикат инвалидност.

 

"Митове за болестите"

Игор Прокопенко

Д-р Сергей Бубновски