Безплатен уебинар на тема коронавируса и как да се възстановим след него проведе тази събота д-р Сергей Бубновски. Самият той е постъпил в болница с тежка форма на КОВИД, където се е наложило да бъде реанимиран. Д-р Бубновски сподели, че след личния си опит подкрепя тезата, че този вирус носи изкуствен характер, че е абсолютно против носенето на маски на улицата, против лежането без движение в болница, против настояването на лекари болните от КОВИД да лежат по корем, против изписваните след болничния престой медикаменти, които не носят никаква полза. Той е успял да се възстанови за 5 дни след изписването си благодарение на упражнения на първо място за краката, студени вани, пиене на много течности. Относно разработваните ваксини, той е категоричен, че не трябва да се слагат на всички – има хора, които трябва да се ваксинират и такива, които не трябва.

Ето какво каза д-р Бубновски на уебинара си. Пълния запис можете да гледате ТУК

За подавляващото мнозинство лекари, без значение какви са те – вирусолози, епидемиолози, инфекционисти, терапевти - се оказва, че човекът е нещо съвсем неприспособено за живота, че човекът няма нито имунитет, нито ресурси в организма за борба срещу вируси и бактерии, които летят около нас милиарди, че човек е нищо без таблетки и ако не създадат тази ваксина всички ще умрем.

Аз целия си живот като лекар съм посветил на изследване на вътрешните ресурси на организма и съм постигнал огромни успехи не само по отношение лечението на гръбнака и ставите, но също и на сърдечно-съдовата, белодробната системи, както и на други заболявания на стомашно-чревния тракт. Към мен се обръщат пациенти с различни тежки заболявания и със съпътстващи заболявания.

Сега някак всички заболявания изчезнаха, престанаха да говорят за исхемична болест на сърцето, заболявания на гръбначния стълб, на ставите, престанаха даже да говорят за различните грипове и ОРВИ, които съществуват паралелно, остана само един КОВИД. Всички започнаха да умират само от коронавирус, всички останали видове болни изчезнаха. Т.е. ние останалите лекари трябва да си изхвърлим дипломите и всички да се хвърлим във вирусологията.

И ако въпроса беше само във вируса добре, но въпросът е в това, че намирайки се в една и съща среда едни се разболяват, а други – не.

Дихателната система на организма е много по-сложна отколкото пневмонията. Пневмония или бронхит не можеш да излекуваш ако не разбираш цялата дихателна система, която е свързана с много съпътстващи системи и с дихателната анатомия. При нас дишането започва с носоглътката и след това продължава все по-надълбоко и по-надълбоко и не може да лекуваш заболяване на дихателната система, ако не включиш цялата дихателна система. Както това се прави с тази истерия с апаратите за изкуствено дишане, които както се оказа в 80% от случаите не само не работят, но и водят до смърт, защото изключват управлението на нервната система върху дишането и след това е необходима реанимация още първия или втория ден.

В новата ми книга „Страсти по имунитета“ съм описал защо съм против тези общоприети методи за лежане в болница с КОВИД – защото се изключват всички спомагателни групи мускули, които участват в газообмена, в кръвообращението и така дихателната система, която директно е свързана с кръвоносната система. И ако изключиш системата на кръвообращението, то се изключва и дихателната система и възниква смърт, свързана не с пневмонията, а свързана със сърдечна недостатъчност, защото управляемото дишане, специалното дишане помага за запазването на еластичната функция на белите дробове, т.е. белите дробове се съкращават и отпускат и се подобрява газообмена и кръвообращението, кръвотока. Тези неща трябва да се разбират. За съжаление срещам абсолютно неразбиране сред лекари, които казват, че болния трябва да лежи и то да лежи по корем, т.е. върху гърдите. И това е тяхна настоятелна препоръка – човек, болен от КОВИД да лежи на гърди. Т.е. при него се изключва цялата диафрагма, която е основния дихателен мускул, изключва се междуребрената дихателна мускулатура, изключват се мускулите на коремната преса, и главното е да лежи – т.е. се изключват краката. Краката като система на движение.

Аз естествено не мога да възразявам срещу реанимационните мерки, които са приети сега в болниците, те са абсолютно еднакви за всички, за младите и старите – лекарствата и методите са едни и същи, но някои умират, а други не умират. Така че е добре да се замислим.

Слава Богу през последния месец буквално се научиха да запазват живота на хора, болни от коронавирус дори когато попаднат в болница.

Когато имаш КОВИД на първо място се изключва дишането, влошава се газообмена, влошава се кислорода в кръвта, повишава се температурата на тялото и човек не може да се движи, остават му малко сили да се движи изобщо, даже да диша му е трудно. Голяма част от хората се задъхват, умират, защото буквално не могат да вдишат по време на обострянето на заболяването. Предлагат им да надуват балони и т.н., но при болните от КОВИД проблемите с плеврата, с листовете на плеврата, движението на които съхранява движението на газообмена в белите дробове, са толкова сложни, че те дори не могат да издишат и затова могат да умрат.

На мен ми провървя като на лекар изследовател, който цял живот се занимава с вътрешните органи и се интересува от вътрешните резерви на организма. Аз изкарах КОВИД в много тежка форма, когато единия бял дроб работи на 30%, другия на 40% и тогава влезнах в болница.

Съгласен съм с концепцията, че този вирус носи изкуствен характер, защото общоприетите методи на лечение, които цял живот прилагам – дишане, упражнения, крио-термо-хидро терапии, т.е. студена вода в различни форми – тези неща не ми помогнаха, когато разбрах, че съм се разболял вече сериозно, с температура близо 39 градуса. Започнах да се задъхвам, студената вана не помогна, попаднах в болница и честно казано ми спасиха живота. Убедих се, че реанимацията в Русия е на много високо ниво. Реанимираха ме, сложиха ме на системи, на втория ден се посъвзех. Исках да се изправя, но не ми разрешаваха. Искаха да лежа по корем, но казах, че няма да го направя. Около мен беше пълно с болни, хубавото бе, че никой не умира. Казаха, че трябва да ставам, но никакви упражнения – само да ставаш от леглото и да сядаш. И можело да се набира на дръжката, която виси над леглото, но се набрал 60 пъти и се притеснили, че умира, защото се повишило съдържанието на кислород в кръвта.

Не са го пускали да ходи до тоалетната, можело е само на подлога, и той е отказал 4 дни да се храни. Искал е да се движи, накрая им е омръзнало от него и са го преместили в обикновено отделение за реанимация, бил е сам в стая, ходил си е със системата до тоалетната, прозореца е бил отворен от сутрин до вечер, но е чувствал през цялото време слабост и то такава, при която ти е трудно да станеш от леглото и да минеш 5 метра без да се задъхаш. Когато осъзнаваш, че газообмена е нарушен, кръвотока е нарушен и това го е угнетявало. Започнал е да се държи активно, но не агресивно активно. Накрая са го изписали, отишъл си е вкъщи, живее извън града и с първото качване по стълбите на дома му вече е задишал пълноценно и му е станало добре.

Направил е анализ на всички таблетки, които са му изписали от клиниката. Не е намерил в тях никакъв смисъл и не ги е пил. Появи ми се възможност да ходя на свеж въздух, появи ми се възможност да правя упражнения, подобряващи газообмена, подобряващи дишането, намаляващи слабостта на тялото, да пия много течности каквито аз искам, да си вземам вана, душ. Започнах да си правя студена вана и искам да ви кажа, че ниската температура на водата по никакъв начин не влоши състоянието ми, напротив – след излизането от нея за определено време се чувствах по-добре.

Най-големият проблем, който се оказа след това, когато вече температурата на тялото се нормализира, дишането се повъзстанови, е че аз физически отслабнах, тялото ми някъде изчезна, останаха някакви остатъци на мускули, особено в краката.

Знаете ли, има такъв проблем при хипертониците – при тях 70% от мускулите се намират в краката, в мускулите на краката. Аз винаги казвам следната фраза: Човек старее от краката, а не от годините. Т.е. в момента в който започнат да отслабват краката отслабва цялата система на кръвоток, защото мускулите на долните крайници доставят кръвта от краката до сърцето и към главата и ако мускулите на краката работят добре, хемодинамически, то няма проблем с кръвообращението. А както съм забелязал при хипертониците и тези с исхемична болест на сърцето и т.н. – при тях краката са много слаби, а кръвта им стои на 70% в краката, защото вените за разлика от артериите могат да се разширяват. И затова след занятия при нас имат такива подобрения, дори да са на 80 години, едва дошъл до центъра, черен целия, 180/120 кръвно, а си тръгва със 140/90.

И тук се повтаря същата история. Аз същото почувствах. Видях си слабите крака в огледалото и ми се прииска да правя упражнения за крака. Анализирах и други пациенти успоредно и ги съветвах да не влизат в болница.

Винаги трябва да имаш запаси от здраве за черни дни. А когато мускулите слабеят се намалява скоростта и обема на кръвотока, възниква мускулна недостатъчност, двигателна недостатъчност, дихателна недостатъчност, недостатъчност на газообмена, на метаболизма, т.е. умира всичко, постепенно и без болка, защото човек едва се придвижва, едва едва ходи, едва едва диша. Но когато човек е оцелял след КОВИД вече идва въпроса на рехабилитацията. И искам да ви кажа, слушам маса програми, при нас в Русия няма рехабилитация, след никакви болести. Има някакви рехабилитационни центрове, където към човека прикрепват някакви уреди и ги движат с копчета, а той си гледа в телефона. А рехабилитацията е преодоляване на болката, преодоляване на страха, на мързела, постановка на дишането, защото именно дишането е основна система на газообмен и не можем без него, без да дишаме повече от една минута ще умрем, замислете се за това. И колкото по-добре се движи кръвта по съдовете и колкото по-добре диша човек, а той може това да го направи само на тренажор...

Представяте ли си, че на мен ми беше трудно да дишам, да издишам, да си вдигна ръката, какви упражнения… лежи си и само ще мине и затова някои умират, а други не умират.

Не умират тези, които въпреки всичко започват да се движат. И съветвам всички, особено изкаралите КОВИД и вече с нормални изследвания, да се движат.

На мен всички ми казваха без никакви натоварвания. Аз всеки ден правех упражнения, като тествах върху себе си. Възстанових се за 5 дни, след още две седмици упражнения съвсем. Но имаше такива, които ги беше страх, имаха загуба на вкус и мирис, нарушен вестибуларен апарат, едва ходят, страх ги е да живеят.

Аз започнах да възстановявам първо мускулите на краката, така ти възстановяваш газокръвотока и дишането, защото именно при изпълняване на силови упражнения е по-лесно да управляваш дихателните мускули.

Мога да ви препоръчам книгата „Болят ме коленете“, там са описани упражнения на тренажор, които са съвършено безопасни и именно те са необходими сега при излизането от болестта. Правете тези упражнения, които се изпълняват в легнало положение, те заменят ходенето, тичането и плуването. Правят се до 50 повторения, не както пише в книгата до 25. Може да са на серии по 10, по 20, както можете. Тези упражнения помагат кръвта от краката да се придвижи нагоре към гръдната клетка. Понеже всяко упражнение се изпълнява с диафрагмено дишане, то така диафрагмата изпълнява функцията на помпа и изтласква кръвта към сърцето, диафрагмата тонизира белите дробове и бронхите започват хубаво да се очистват от събралата се там слуз. И другия момент е, че ако ти правиш упражнения, то значи си жив.

В книгата „Болят ме коленете“ упражненията включват и краката и диафрагмата – първи и втори етаж на тялото. За горния етаж на тялото има упражнения в други книги.

И така днес може да направите 5 минути упражнения, утре – 6 и постепенно да се увеличават. И можеш съвсем ясно да видиш алгоритъма на възстановяване, това е увеличаване на издръжливостта, възстановяване на координацията,  премахване на задъхването и добър двигателен режим – можеш да се разхождаш вече.

Скоро тази психоза ще свърши, ще заживеем обичайния си живот и ще се окаже, че много от нас са загубили 80% от живото си тяло – мускули, връзки, сухожилия, фасции, апоневроза. Което означава, че са загубили системата си на кръвоток, т.е. са се състарили много по-рано отколкото са искали. Но мускулите са единствената тъкан в човешкия организъм, която се възстановява във всяка възраст, след каквато и да било болест ако създадем механизъм за изпомпване – съкращаване и отпускане, т.е. упражнения. Какви точно упражнения, какво точно натоварване, като се отчита състоянието на конкретния човек и съпътстващите му заболявания се решава от специалист в центровете на д-р Бубновски.

Маските, които се носят сега не могат да ви опазят ако сте здрав. Те трябва да се носят само от болните, за да кихат и кашлят в тях.  А ако вие сте здрав и сте с маска, а срещу вас е някой болен без маска и кихне срещу вас, вашата маска не може да ви предпази. И въобще това е пълна глупост да дишаш в маска на улицата, да си дишаш собствените продукти на метаболизма.

Ще преболедуват всички и ще преболедуват спокойно ако не изпадат в паника, това не е чума.

Кое е главното при изпълняването на упражненията при коронавирус: защо говоря за упражнения, а не за таблетки, защото всички наши мускули са прикрепени към костите на гръбначния стълб и към големите тръбни кости – това са ръцете и краката. А в тези кости – гръбнака и тръбните кости - се намира червения костен мозък, а червения костен мозък произвежда еритроцити. Т.е. всяко упражнение това е изхвърляне в кръвта на свежи еритроцити, т.е. кислорода, който не ни достига при коронавирус. Т.е. упражненията възстановяват притока на кислород в тъканите, в белите дробове и сърцето. Въпросът е какви да са упражненията и колко. А не лежането. И още един момент – червеният костен мозък изработва млади лимфоцити, т.е. тези антитела, които се борят с антигените. Затова правенето на упражнения това е и профилактика срещу заболяване, възстановяване на имунитета и  възстановяване на сърдечно-съдовата система и профилактика срещу бъдещи пандемии. Затова имайте предвид, че най-голямото натоварване е лежането.

Не се бойте от нищо – вие сте много по-силни, отколкото си мислите!!