Методите, които карат хората да просперират в кариерата си или да постигат предизвикателни цели в изпълнението, са основата на много мотивационни бестселъри. В книгата „По-ясно, по-близо, по-добре“ Емили Балчетис разглежда кои са ключовите елементи, които формират тези стратегии и как те конкретно се отнасят до идеите за възприятие. „В тази книга предлагам четири стратегии, целящи буквално да прекроят начина, по който виждаме света ... Всяка от тези стратегии изпълнява различна функция. Като знаем за всяка от тях, ние можем по-добре да се подготвим за множеството трудности, с които се сблъскваме, докато се справяме с най-големите предизвикателства в живота.“

 Стратегиите включват стесняване на фокуса (концентрирането позволява да се настроим по-ефективно към задачата); разширяване на скобата (необходимо е да си представим по-голяма картина на плана); материализиране (организирано планиране и обобщения на напредъка); и рамкиране (подобряване на способността да събираме обективна обратна връзка и да се научим как да четем емоциите на другите). Във всяка глава Балчетис дава примери за това как тези стратегии могат да се проявят от различни ъгли.

Авторката пише, че можем да мислим за тези стратегии като за четири различни инструмента, от които избираме, когато работим по проект за самоусъвършенстване. „Считайте ги за чук, отвертка, гаечен ключ и клещи – доста основни инструменти, но полезни за почти всяка работа. Понякога целите, които си поставяме, изискват да използваме множество стратегии, както всеки ремонт на дома може да изисква повече от един инструмент. Понякога това, към което сме се ориентирали, може да бъде постигнато с един план, но не и с друг, така че наличието на опции как да свършим работата може да бъде от полза. Както напълно оборудваната кутия с инструменти ни предлага възможността да сменим отвертка с ключ, когато първият избор не е правилен.“

3 инструмента за постигане на успех

Емили Балчетис добавя, че четирите стратегии споделят една особеност – всички те са свързани с овладяването на силата на очите. Предизвикателството да изглеждаме буквално по различен начин може да ни помогне да подобрим шансовете си за успех в неща, които изобщо не изглеждат свързани с визията. Позовавайки се на своите уникални изследвания и авангардни открития в науката за зрението, когнитивните изследвания и мотивационната психология, Балчетис дава безпрецедентен отчет на възприемащите навици и практики, които успешните хора използват, за да определят и изпълняват своите амбиции.

Невероятната и оригинална обиколка на възприятието, която ви предлага книгата „По-ясно, по-близо, по-добре“, ще ви помогне да видите възможностите в това, което не можете да видите сега. Вдъхновяваща, мотивираща и винаги забавна, книгата демонстрира, че ако се възползваме от нашите визуални преживявания, те могат да ни доведат до по-щастлив, по-здравословен и по-продуктивен живот всеки ден.

.По-ясно, по-близо, по-добре - Как успелите хора виждат света】 Жануа 98 •  Цена | Ciela.com