Докторът на медицинските науки, професор и телевизионен водещ Сергей Бубновски, след автомобилна катастрофа ходи с патерици цели 27 години. И прави невероятното – изправя се на крака. Благодарение на разработената от него система за възстановяване. Не си е позволил да се отпусне, искал да живее пълноценен живот. След целия натрупан опит Бубновски пише книгите „Остеохондрозата не е присъда!“, „Болят ме коленете. какво да правя?“, „Главоболието“, „1000 отговора на въпроса как да си върнем здравето?“, „Женското здраве“ и „Митове за болестите“

 

Днес ви представяме откъс от най-новата му книга „Дисковата херния не е присъда“, в която се предлага нов подход за решаване на проблема дискови хернии на гръбнака без операция.

В моята практика сравнително рядко, но се срещат ситуации, когато болките в гърба и кръста не позволяват не само да се изпълнят упражненията, а дори да се докоснеш до болния. В такива случаи прилагам лечебното гладуване. То обикновено трае 3 – 7 дни без храна плюс няколко дни захранване (постепенно включване в порциона хранителни продукти), но вече в процеса на захранването на втория – третия ден болният изпитва значително облекчение, макар болките да остават, но не са така резки. Във всеки случай след гладуването може да се говори за продължаване на възстановяването на организма с помощта на упражнения. Обяснение на този феномен на обезболяването дават много популяризатори на здравословния начин на живот, например Пол С. Брег (основоположник на метода на лечебното гладуване).

 

Полезно ли е интервалното гладуване? - Коментар - DarikNews.bg

 

Трябва да се знае, че човек, който е на лечебно гладуване повече от две денонощия, на третия – четвъртия ден преминава през кетонова криза, тоест от него замирисва на ацетон, което той самият не усеща. Лечебното гладуване е най-бързият начин за отнемане на болката, тъй като по време на отказа от храна организмът се избавя първо от ненужното (от нездравите тъкани). Това става благодарение на саморегулацията, тоест на способността на организма да съмовъзстановява вътрешната си среда. За това спомагат защитните клетки на имунната система – фагоцитите. При отсъствие на постъпване на хранителни вещества те се нахвърлят на възпалените клетки и ги усвояват вместо храна. Честно казано, аз бих поставял всички пациенти с „остър кръст“ на поне 24-часово гладуване. Но за целта е необходим стационар и „съратници“ по гладуване, заедно е по-леко да се гладува.