Нов безплатен уебинар на тема коронавируса и как да се възстановим след него проведе д-р Сергей Бубновски. Това се случва седмица след като съобщи, че се е възстановил след тежка форма на заболяването, като се е наложило да бъде реанимиран в болница. Месец по-късно, благодарение на собствената си методика, той е изчистил напълно и фиброзните поражения в дробовете си.

Ето какво каза д-р Бубновски на уебинара си. Пълния запис можете да гледате ТУК

Никога не съм казвал, че не боледувам. Всичко го има в живота. От грип човек трябва да се разболява веднъж годишно, при мен това преминава за 3 дни, при близките ми може и седмица-две, зависи кой кого слуша, когато се лекува. И затова да преболедуваш грип, е необходимо, за тренировка на имунната система, за да не заспива.

Грипът, в това число и КОВИД, е от категорията вируси, които се предават по въздушно-капков път, така че не може да се скриете от него, нито зад маски, нито зад костюми. Примерно в болниците - както всички ходят облечени в защитни костюми - нали после излизат на улицата, отиват си вкъщи и няма как да са сигурни, че тогава няма да заразят някого.

Но въпросът е следният: защо едни умират, а други не. Мен ме интересува защо лечението е толкова дълго, защо възстановяването е толкова дълго. Особено когато касае хора със съпътстващи заболявания, към които аз отнасям хората с болки в гърба и ставите, сърдечна недостатъчност и др.

Така се получи, че този път сринах имунната си система, попаднах в доста сложни условия, нямах възможност да се занимавам на тренажори и т.н. и нямах възможност да се лекувам, освен със студената вода, за която съм ви разказвал. Беше ми трудно да ходя, да дишам. Това, естествено, не можеше да не ме безспокои, защото съм се справял с други такива тежки състояния.

В болницата на всички даваха едни и същи лекарства. Разбрах, че ако не се бях занимавал с кинезитерапия и нямах такъв запас от здраве, то шансът ми за оцеляване нямаше да е висок с тази дихателна недостатъчност, която имах – над 40%. И най-интересното за мен беше, че мускулите ми започнаха да изчезват и не само защото лежах на системи, а защото мускулите са ресурс, резерв на кръвта, и докато лежа на кревата, мускулите отдаваха своята кръв, атрофирайки. Така си заминаваха мускулите и работещите съдове също, и така нарастваше риска от сърдечно-съдова недостатъчност. Но аз имах много мускули, загубих живо тегло 10 кг за престоя ми в болницата. На 4-тия ден заради настоятелните ми молби ме изписаха от реанимацията, след като отказах да се храня и да ходя до тоалетна на подлога. През цялото време очаквах някаква рехабилитация, но така и не се случи. След 7 дни в клиниката ме изписаха за домашно лечение, въпреки че лечението още не беше приключено. Когато се прибрах, се качих по стълбите до третия етаж и ми стана по-добре. На 9-ия ден потренирах леко на тренажор. И след това постепенно увеличавах натоварването.

Най-голямото натоварване е лежането - тогава,  когато работи само сърцето. Когато мускулите работят на най-лек режим, те придвижват кръвта към сърцето по големия кръг на кръвообращение, който преминава в малкия и храни мозъка.  И затова ако мускулите не работят, те атрофират, намалява съдовото русло, намалява се скоростта и обемът на кръвотока и страдат тези системи, които не работят.

Да активизираш дишането без упражнения, е практически невъзможно. Това не може да стане с духане през тръбичка, за да излизат балончета, това е толкова смешно. А ако дробовете са с фиброзни поражения и те не се отстранят бързо, те остават като тъмни петна и образувания, които могат да се сравнят с туберкулоза и в последствие могат да доведат до онкология. Тези поражения трябва да се отстранят, дробовете трябва да бъдат чисти. За да са бронхите и белите дробове чисти, трябва внимателно да се проработят. А това може да стане само на тренажор. Естествено, ние използваме моя тренажор МТБ, защото на него може да се работи с малки натоварвания – от 2,5 кг до безкрай. Но работата не е в натоварването, мен не ме вълнуват мускулите като форма, като бодибилдинг, мен ме вълнуват мускулите като транспортна система, основна система. Мускулите трябва да придвижват кръвта, а кръвта е кислород. Когато аз се върнах вкъщи и получих възможност да изпълнявам упражнения, състоянието ми рязко се подобри.  

Най-голямото натоварване е лежането, това е постурален стрес, когато човек не се движи, не се движат крайниците му, понижава се кръвотока за обмяната на метаболизма. А тук метаболизмът трябва да се включи. Това е обмен на веществата, влиза кислород, излиза въглероден диоксид. Затова и аз се отнасям толкова негативно към носенето на маски. Не считам, че те могат да помогнат, но в общи помещения и на обществени места трябва да се носят, за да не ти кихне някой, както при мен е станало. Но на открити места не виждам смисъл. И маски трябва да носят болните, за да предпазват другите хора от себе си.

По време на престоя ми в болницата краката ми отслабнаха страшно много на обем и на сила. Започнах лека полека да възстановявам кръвотока. Правих упражнения, като ден след ден увеличавах обема. На петия ден след изписването си от болницата включих кардио тренажор вече и ми стана по-добре, след това още няколко седмици до пълно възстановяване. Един месец след изписването направих изследване, което показа, че съм се справил с фиброзата на дробовете. Покажете ми един човек, който се е възстановил напълно толкова бързо след заболяването.

Да се избяга от този грип, е практически невъзможно. Ще го хванат всички. Въпросът е какво и как да правим. Първото и най-доброто е, разбира се, профилактиката, да се занимавате със собственото си здраве. Здравето никога не е излишно и трябва винаги да сме готови за поне една ексцесия със здравето, която ще се случи в живота ни. И ако човек не е подготвен, той загива. Сега много хора починаха вследствие на тази коронавирусна инфекция, защото не бяха готови. Като правило това са хора със съпътстващи заболявания, с мускулна недостатъчност, но за съжаление не се правят експертизи кой от какво умира, в какво състояние.

При първата вълна на епидемията забраниха разходките в парковете, курортите, забраниха да се движиш, да дишаш и да работиш, т.е. най-важното, което трябва да се прави.

Човекът е мощно, уникално същество, което може да оцелее в неимоверни условия. Колко хора са излезли живи от Гулаг, където условията са били нечовешки.

Всичко е в имунната ни система. Напомням, че всички наши имунни сили се намират в червения костен мозък – гръбнак, прешлени и тръбни кости. И всички мускули са закрепени към костите. И когато се правят упражнения, в кръвта се изхвърлят свежи еритроцити и в червения костен мозък се образуват млади лимфоцити. Правейки упражнения, ние винаги напълно обновяваме кръвта, тонизираме лимфната система, която се тренира. За съжаление вирусолозите не могат да разберат как да тренират имунната система.  А най-лесния способ за това го знаете – въздушно-водно закаляване. Ако искаш да си здрав: закалявай се със студена вода.

Другото важно е да не се хвърляш на големи натоварвания веднага. Трябва постепенно да се увеличава обема на натоварването, на тежестта, на количеството повторения.

Ако след като свалите температурата и получите отрицателен тест, не започнете да се занимавате с кинезитерапия, проследявани от специалист, препоръчително към Центровете Бубновски, където имат достатъчно опит, шансовете ви за пълно възстановяване не са добри.

Хората сега живеят като във вражески окопи и се тъпчат с хапчета срещу всякакви симптоми. И това води до това да престанат да мислят, че сами могат каквото и да било. А човек може всичко, може да се справи с всичко, когато е морално, физически, психологически готов за това.

Сега човечеството е седнало зад компютъра, децата също, включително сега вече и на онлайн обучение. На половината им е трудно да ходят по улицата, но мисля, че това е временно, ще им писне да са болни.

Трябва да си създадем условия на живот като в санаториум: хубав въздух, водни процедури – студена вода + пиене на течности, рационално хранене.

Краката са главният фактор за физическото здраве. Представяте ли си, ние имаме 654 мускула и всеки от тях е малко сърце и ако ти се занимаваш с тях и те не атрофират, кръвотокът върви, без да спира, в едно темпо, без хипертония, без исхемия и т.н. Не е препоръчително да клякат хора с болни коленни или тазобедрени стави! За тях има специални други упражнения на тренажора.

Така че научете се да познавате своето тяло, престанете да се боите от него и тогава и животът ще е хубав, настроението ви ще е прекрасно и ще имате планове, които ще можете и да реализирате. Не е важно на колко сте години, а е важно какво е качеството ви на живот. Желая на всички не по-малко от 100 години живот - здрави.“

Всички книги на д-р Сергей Бубновски намерете с отстъпка ТУК.