Жана Иванова е основател и ръководител на издателска и продуцентска къща „Жануа’98“. Самата тя споделя, че тайната, която прилага повечето пъти при избора на заглавия, които да издаде, е просто да следва интуицията си. Няма значение къде – в книжарници по света, в приятелски разговори, при препоръки или от предложенията на литературните агенти, с които работи. 
Книгите на Жануа'98 са добре познати на българските читатели, предпочитано четиво са за хора от всички възрасти. Издадени от Жануа’98 са над 130 тома с беседи на Учителя Беинса Дуно. Сред авторите на издателството са: Мирзакарим Норбеков, Берт Хелингер, Геше Майкъл Роуч, Лари Кинг, проф. Иван Неумивакин, Михаил Литвак, Пол Екман, Елинор Рузвелт, Бенджамин Франклин, д-р Сергей Бубновски, Ролан Лейзънби, Уолтър Айзаксън, Майк Тайсън, Майкъл Елсберг, Хоан Гарига Бакарди, Тина Търнър.


Жануа’98 преди и през 1998 година

Александра: Винаги ли си имала мечтата да се потопиш в магията на издателския бизнес?

Жана: Винаги съм обичала книгите, чета непрекъснато от дете. Първите книги ми е чела моята майка и тя ми предаде тази обич към историите, към приказките, разказите, които ме водеха в един друг свят,  без граници.

Александра: Коя беше първата книга, която издаде? Би ли разказала историята зад това твое решение?

Жана: Всичко стана на пръв поглед без моето участие – така се стекоха обстоятелствата, че домът ми се превърна в книжарница, там се срещнах с един силен човек, който съхраняваше голям архив на Учителя Беинса Дуно, неиздавани лекции и беседи, нерадактирани, автентични. Вече се бях докоснала до Словото, четях някои беседи  и това беше променило живота ми на 180 градуса. Д-р  Вергилий Кръстев ни показа как се издават, как се редактират и променят думите в беседите, с цел  уж да се разбират от сегашното поколение, да са по-достъпни! Беше чудовищна работа на нашето време. Може ли да редактираш Шекспир, Достоевски (за жалост вече има такива опити, безумие).
Това ме провокира и заедно с приятели  решихме ние да издаваме автентично, без редакция, без корекция, Словото на Учителя. Така се регистрира издателството Жануа’98, което обединяваше работата на много хора, които работеха с душа и сърце да се издаде този уникален архив. Под кураторството на д-р Кръстев, събрал, опазил, съхранил архива по време на социализма.
Първата книга беше „Първият момент на любовта“ – от утринните слова. Така започна всичко. Много символично, изгрев! Втората беше „Важни и належащи неща“.

Александра: Точно тогава са години на криза, беше ли издателството на ръба и каква сила те „задържа в играта“?

Жана: Не беше лесно! Почти година живяхме на хижа „Седемте рилски езера“ с дъщеря ми  /беше на  4 години/ - там помагах в хижата  и за сметка на това спяхме и се хранехме безплатно, изчитахме първите набрани книги. Долу, в нас, беше книжарница. Живеехме повече от скромно. Но на 2300 метра се гради друга сила и чистота. Бързахме до 1999 година да издадем целия архив.
Имаше почти 20 екипа, с които работехме безкористно, за да се издаде и съхрани автентичното Слово. Живеехе с цел, идея, с плам в сърцата си, защото съзнавахме, че трябва да се свърши тази малка работа за Бога, всеки чувстваше дълга си към България и към следващите поколения. 
Тогава разбрах, „почувствах с кожата си“ завинаги закона - когато вървиш по правия път, винаги ти се помага! Рано или късно нещата стават по-добре, защото държиш посоката, а тя е Любов, тя е Бог и Божията воля!

Книгите са нещо повече от вещ

Александра: Разкажи ни за самата професия, какво е да си издател през 2020 г.?

Жана: Професията е вълнуваща и едновременно много отговорна. В една от беседите Учителят казва, че авторите ще отговарят със своите произведения накъде водят хората – към светлината или към тъмното. Как влияят  на  съзнанията и на кого служат по този начин. А колко по-отговорно е какво ние като издатели предлагаме на книжния пазар! От какво се ръководим – само печалбата ли е водеща и с какво е пълен книжният ни пазар? И аз, и целият ни екип заставаме зад всяко наше заглавие – целта ни е да вдъхновяваме и да окуражаваме читателите си, да им предлагаме  методи,  практики, способи за поддържане здравето на тялото,  душата и духа. За да можем да творим, да съзидаваме, да се радваме  на този дар – живота, и да предаваме щафетата на нашите наследници. Правилната вътрешна посока винаги извежда на светлия брод! 

Александра:  Коя е твоята най-любима книга, която си издала? 

Жана: Много са, много! Всички от архива на Учтеля, много интересно дълго заглавие, изречение може да се напише от всички заглавия на книгите. „Опитът на един глупак, стигнал до прозрението как да се избавим от очилата“ на Мирзакарим Норбеков е книгата, която ме заведе на много други места и при други автори, даде ми кураж, за да се справя със сериозен проблем с очите. Това беше път към нови срещи и активности, към нови хора и автори.

 

Александра: Годината ни е доста динамично-апокалиптична, как се справихте в издателска къща „Жануа’98“ по време на пандемията от COVID-19?

Жана: Тя продължава да е такава и така ще са и тази, и следващите няколко години. А кой знае и колко още напред. Учителят е говорил за циклите от 45 години. Един такъв завърши 1989 година. Сега сме  в следващия, който ще финишира през 2034. Няма да е леко, но на нас никой не ни е обещавал, като сме слизали на Земята, че ще бъде лесно, леко. Земята е училище,  не е място за купони и безхаберие. Всеки от нас има задача да свърши тук  и ако не се е захванал - трябва да запретва ръкави. Всеки закъдето е закачен – да изпълни обещаното за България, неслучайно сме родени тук. Има дълбок смисъл в това. Абдикирането е опасно. Особено заради „по-хубав, бюргерски живот “. И още нещо – сега няма място за неутралитет, сега всеки е поставен пред категоричен избор – на чия страна е! На светлината и съзиданието или на Тъмнината и разрушението! Какви книги ще издава и как ще ги предлага на читателите  Защо ги предлага? Мотивацията ще е най-важният атестат. Много се отклоних.  Просто ние не изпаднахме в ступор, а преминахме в друг вид служене на хората – започнахме да четем на живо два пъти на ден  от домовете си – всеки ден,  подбрани книги и моменти от тях, с които искахме да кажем на читателите си, че сме заедно и да им предложим нещо ведро, помагащо в ситуацията. Книгите ни са в служба на живота и не ни беше трудно 4 месеца регулярно да откриваме какво смислено да четем. Много хора ни писаха, звъняха с благодарност и сега продължава да ме среща ежедневието с хора,  с които сме се запознали задочно в това време, през компютрите, телефоните си! Благодарността на хората е голямо благословение и е голям кредит във всеки смисъл на думата!

Александра: Как смяташ, дали ще се възстанови напълно издателският бранш след тези 3 месеца на изолация и какви са последствията от тази мярка според теб като издател, но и читател?

Жана: За съжаление, ще има свиване в издаването на книгите, може би ще последват и доста фалити. Напоследък се регистрираха много издателства с по няколко книги, много хора искат да издават, пишат книги – често без да имат да кажат съществени неща, без да знаят защо пишат. Модно е. Ще се наложи да преминем през всичко това и който успее да бъде най-полезен  в служба на  новото време, на  търсенията на хората, които също ще се променят, той ще удържи. Ценностната система на 21 век, много вярвам, ще наложи други критерии за самообразоване  и  класическото знание, класиците ще ни бъдат коректив във всички сфери на живота. Включая и книгоиздаването, книгоразпространението. Водолей съм и съм оптимистична натура! Вярвам, че винаги има изход и той е винаги светъл. Чета нещата, които ще издаваме – задължително, с малки изключения, винаги предварително. Следя какво издават и колегите и си купувам това, което ми импонира, така ги подкрепям и си доставям и радост с прочетените книги.
Книгата ще остане жива в различните си форми – аудио, електронна и хартиена – за мен тя си остава най-ценната.      

 

Поглед към бъдещето

Александра: Имате ли нови проекти, които сте започнали да реализирате?

Жана: Имаме и ще бъде интересно за читателите ни! Няма засега да ги разкриваме. 

Александра:  Как се виждате в близките 10 години? Имате ли някакви тенденции, които да развиете?

Жана: Тази година навършихме 22 години, това си е сериозна възраст : ))) Вече сме пълнолетни по всички закони. Ще продължим да преиздаваме 120-те книги с беседи на Учителя. Те ще стават все по-актуални и важни, защото в тях има много ключове, закони, принципи за това време, в което сега живеем. Все повече хора се обръщат към посланията, изречени  на родния ни език. Ще продължим да превеждаме и издаваме книгите на водещи специалисти  по въпросите на здравето, за отношенията между хората, за потребностите на душата и духа. Ще подбираме внимателно биографиите и разказите от първо лице на хората на Новото време. Ще продължим да организираме срещите с тях .
Такъв е и слоганът ни: Книгите на Новия свят. Хората на Новия свят и Срещите ни с тях. Ние живеем в Новия свят, ние участваме в неговото строителство, с нашите малки възможности. Законът е такъв – малкото на Земята е голямо в Горния свят и обратното – големите неща тук са незначителни за Горния .
Благодаря за възможността да мога да споделя с вас какво мисля в този отрязък от безкрайното Време.

Интервю на Александра Йосифова с Жана Иванова